Опозицията очаква президентско вето

Депутатите приеха на второ четене новия Закон за МВР. Законопроектът беше внесен от Министерския съвет преди повече от половин година.

 

Основната част от закона беше гласувана преди ваканцията на Народното събрание за евровота. Преходните и заключителни разпоредби обаче останаха за след изборите заради проблемен кворум в пленарна зала.

 

До гласуването на текстовете се стигна без съществени дебати, предаде БГНЕС. От ГЕРБ обявиха, че очакват президентът Росен Плевнелиев да наложи вето. Една от промените в новото законодателство предвижда главният секретар на МВР да бъде назначаван не с указ на президента, а от правителството.

 

Вицепремиерът Цветлин Йовчев смята, че в бъдеще вътрешният министър няма да може да се намесва пряко в оперативната дейност, нито да влияе върху решенията, разследванията и резултатите от тях, включително и върху решенията дали да се използват специални разузнавателни средства. Главният секретар вече ще е с петгодишен мандат. Досега с всеки нов министър постът се заемаше от нова личност.

 

Новият закон подобрява някои социални придобивки за служителите на Вътрешното министерство. Вече ще се гарантира заплащането за извънредния и нощен труд, който полагат. Досега служителите на органите на реда получаваха допълнителни пари за до 50 часа извънреден труд месечно, а новите текстове предвиждат лимитът да е до 70 часа.

 

Извънредният труд ще се заплаща със 150% от обичайното възнаграждение. Законът урежда и промени в синдикалната дейност в силовото ведомство, като се въвежда изискване представителност. В състава на Съвета за социално партньорство при МВР ще влязат два от общо шестте полицейски синдиката, като в новия текст от закона е регламентирано, че за представителни ще се смятат синдикатите, в които членуват поне 5% от служителите на министерството и които имат звена в 1/3 от структурите му.

 

Законът урежда и въпроса с извънщатните сътрудници, които ще съдействат на МВР при осъществяване на оперативно-издирвателната дейност и при опазване на обществения ред. Те няма да имат правомощията на полицейски органи, а изискванията, редът за вписването, техните функции, координация и ръководство, ще се определят с наредба на министъра на вътрешните работи.