Министърът на икономиката "придвижил "Южен поток" на ново ниво"

"За една година изпълних своята задача и придвижих "Южен поток" на ново ниво. Вече никой не поставя под въпрос реализацията на проекта и необходимостта от него". 

Още по темата

 

Така министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев коментира бъдещето на проекта "Южен поток". Според него, ако гледаме на ситуацията стратегически и без емоции, проектът изглежда по-скоро необратим, което е важното и за Европа, и за България. 

 

"В рамките на ЕС има консолидирана позиция "за" "Южен поток" на министрите на енергетиката, през които минава трасето – Унгария, Австрия, Хърватска, Словения, Италия", подчерта Стойнев. 

 

"Комисарят Йотингер чрез тази обща позиция бе ангажиран да преговаря с руската страна не дали, а как да се реализира проектът", категоричен бе Стойнев.

 

"Доколкото има информация в Китай, представителите на САЩ казват "по-малко руско участие в проекта" и виждат проблем единствено в контекста на изпълнителя. В същото време в България общественото мнение е категорично „за” проекта – 64% от българите го одобряват", заяви още министър Стойнев.

 

Той обясни, че не вижда разминаване с изразеното от премиера Пламен Орешарски. 

 

"Ние наистина много активно работим за затваряне на откритите въпроси с Европейската комисия, т.е. не сме се отказали от реализацията на проекта. Ще имаме подробен разговор, в който да се информираме по темата, особено с оглед на предстоящия Съвет по енергетика в Брюксел", каза още Драгомир Стойнев.