„Държавите искат повече Европа с по-малко пари”, коментира еврокомисарят по бюджета Януш Левандовски

Европейската комисия представи проектобюджета за 2015 г., който предвижда над 142 млрд. долара за разплащания, с близо 6 млрд. повече, отколкото през тази година, съобщи Франс прес. Планираният разчет подлежи на промени в хода на предстоящите преговори между Съвета на ЕС и Европарламента, преди да бъде приет през октомври.

 

„Държавите искат повече Европа с по-малко пари”, обобщи нагласите в Евросъюза еврокомисарят по въпросите на бюджета и финансовото планиране Януш Левандовски при представянето на последния за мандата си бюджет. В бъдеще Европейската комисия ще трябва да се справя с ограничени ресурси, предупреди Левандовски.

 

Ангажиментите на ЕС по новия проектобюджет възлизат на 145,59 мрлд. евро при 142,13 млрд., предвидени за разплащания, предаде БГНЕС. Най-голяма част от разходите са за Общата селскостопанска политика – 56,9 млрд. евро, 43,8 млрд. от които 43,8 млрд. са за директни помощи, и за политиките за растеж и кохезия – 67,18 млрд. евро.

 

В бюджетния пакет са заделени и 7,3 млрд. по външнополитически направления, основно за подпомагане на Украйна.

 

Изпълнителният орган на ЕС очаква административните разходи на съюза да са в размер на 8,6 млрд. евро. Въпреки че се ангажира да намали персонала си с 1%, самата Комисия ще получи 3,3 млрд. евро.