Така предвиденото гласуване за референдум не се състоя

Депутатите не събраха кворум и така предвиденото гласуване за референдум не се състоя.

 

Също така - стъпка назад и встрани имаше по исканата оставка на кабинета още в петък. Лидерът на БСП, който защити тази теза преди дни, днес удължи живота на кабинета. Не даде обаче краен срок за оттеглянето на Пламен Орешарски. 

 

След нервните дни от началото на седмицата днес депутатите решиха да не работят. Дойдоха за малко до Народното събрание и си тръгнаха. ГЕРБ не осигуриха нужния брой депутати в залата, въпреки че именно те инициираха събирането на подписи за референдума, който трябваше да се разгледа днес. 

 

От опозицията отново изненадаха управляващите с един вече добре заучен ход - да не се регистрират. Този път ГЕРБ не влязоха в зала, въпреки че самите те подкрепят искането за референдум. 

 

Дебатът в залата се провали, но не и споровете около формулировката на предложените въпроси от президента Росен Плевнелиев. Засега най-много подкрепа среща въпросът за задължителното гласуване. "За" него са както ГЕРБ, така и БСП и „Атака”. Не така мислят обаче от ДПС

 

А относно електронното гласуване - споровете там са за това как ще се гарантира тайната на вота ни.

 

Засега е ясно - до вторник, когато ще се проведе КСНС правителството няма да подаде оставка, но това е засега. Изненадващо Сергей Станишев днес се отказа от настояването за оставка на Орешарски  утре след вотът на недоверие - причината. 

 

И след като вчера засякохме срещата на премиера Пламен Орешарски и лидерът на ДПС Лютви Местан при председателя на парламента Михаил Миков  - беше потвърдено, че темата е била предсрочните избори.

 

Повече по темата гледайте във видеото.