Равносметката преди отварянето - 15 години, седем министри и 27 милиона лева от Европа

Националният музеен комплекс, станал по-известен като "Българския Лувър”, вече има акт 16. Очаква се да го отворят за посетители в края на това лято. Строителните дейности вече приключват, а за нормалното функциониране на обекта вече са издадени всички необходими разрешителни.

 

15 години, седем министри и 27 милиона лева от Европа – така изглежда Националният музеен комплекс, седмици преди официално да отвори врати.

 

"Днес е важен ден и за София, и за цяла България. Получаваме сграда, която отговаря на най-съвременните изисквания на музейната практика и дейност, която е и функционално обезпечена и технически осигурена. Тя е с достатъчно площ да приюти всички колекции на изобразителното изкуство, съхранявани в Националната художествена галерия и в тази за чуждестранно изкуство", обясни министърът на културата Петър Стоянович.

 

Вече се договарят и първите експозиции за "Българския Лувър", а пред музея бе открита и паметна плоча с благодарност за усилията на всички, които са допринесли за това от руйните на някогашния Машинно-електротехнически институт да се издигне една истинска съвременна и удобна сграда за музей.