Министър Йовчев похвали готвените промени в системата

Комисията по вътрешен ред и сигурност в Народното събрание преодоля ветото на президента Росен Плевнелиев върху Закона за МВР. 11 от членовете й гласуваха за отхвърляне на ветото, 8 се обявиха против, информира БГНЕС.

 

Задоволство от решението на комисията изрази вътрешният министър Цветлин Йовчев. По думите му законът е много важен и трябва да бъде приет в този момент заради стабилността в системата.  

 

Според вицепремиера в последните месеци е станало ясно, че МВР е един от основните фактори на стабилност в държавата. „В този момент е изключително важно ние да успяваме да стабилизираме системата и процесите да вървят нормално”, заяви Йовчев.

 

Вътрешният министър не коментира мотивите на държавния глава за връщането на закона, но отбеляза, че всяко следващо мнозинство в парламента може да намери в него рационални неща и изрази надежда, че в бъдеще няма да се стигне до преправяне на закона.

 

Цветлин Йовчев изтъкна, че новият закон няма да позволи МВР да бъде превърнато в машина за репресии, като ще има и ясно разграничаване между функциите на политическото и професионално ръководство. По думите му законът решава и важни въпроси, свързани с условията на труд на служителите на МВР. Според министъра подобряването им е част от решението на проблемите в системата.

 

Други достойнства, които посочи Йовчев са новият модел на кариерно развитие и по-ефективното управление с новата структура.