Тази сутрин почина възрастната жена, която заедно с внучката си беше блъсната в Сливен

Нова жертва на пешеходна пътека. Тази сутрин почина възрастната жена, която заедно с внучката си беше блъсната снощи в Сливен. При пресичане в София също пострадаха дете и баба му

Още по темата

 

Родители, фондации и сдружения се обединяват в борбата срещу причините за пътните инциденти. Поискаха по-строг Закон за движение за пътищата, сурови наказания за нарушителите, но най-вече правилата, които вече имаме, да се спазват както от шофьорите, така и от държавата и институциите.

 

От началото на годината по пътищата са загинали 250 души, а ранените са повече от 3000. За някои това не са само цифри, но и лична трагедия. Освен промени в закона, родителите и организациите за пътна безопасност настояват за по-добра подготовка на шофьорите, както и да се подобри инфраструктурата в градовете. 

 

"Контролът не е достатъчен. Има какво да се желае на база това, което се случва в другите европейски държави и развитието на електронизацията", коментира Антон Антонов, началник на отдел „Пътна полиция”.

 

"Законите се правят от хората за хората. Това, което липсва е желанието, липсва политическата воля. Всичко останало са подробност и детайли. Стига да има желание, за една нощ могат да се направят промените и да се гласуват за една седмица", заяви от своя страна Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадали при катастрофи. 

 

Родители и организации са подготвили и конкретни предложения за промени в закона. Според тях обаче първо пътните инциденти трябва да бъдат възприети насериозно от политиците ни.