"Том Голд Денс" вече репетират усилено с примите на Софийската опера и балет за представлението у нас

За четвърти път любителите на балета у нас ще се насладят на американската школа в това изкуство. Танцьорите от „Том Голд Денс” вече репетират усилено с примите на Софийската опера и балет като днес се проведе първият съвместен отворен балетен клас.

 

Превръщането на танцовото и балетното изкуство в ефективен инструмент за културна дипломация. Това е същността на програмата „Американски балет за БГ”. Целта е да се върнат младите хора в залите на балетните театри, да се обогати палитрата на професионалния балет в България и да се възстанови престижа на българската балетна традиция.

 

Самият Том Голд преди да създаде своя школа и да стане хореограф е 21 години солист на Ню Йорк Сити балет. „Чувствам се изключителен късметлия, че балетът е в живота ми. Не мога да си се представя без него. Пътувах до невероятни страни, срещнах невероятни хора и никога няма да забравя този опит. За първи път съм в България и съм много развълнуван от това”, казва Голд.

 

Четвъртото издание на Американски балет за България ще постави на сцената на Софийската опера и балет три спектакъла в три последователни дни - 20, 21 и 22 юни, всеки от които съдържа пет балета: Аполон, Прелюдии от Гершуин, Кончертино, Джънк Дует и Ла Плаж.

 

Репортер: Надя Павлова