Депутатите отхвърлиха въпросите, внесени от президента и инициативен комитет

Референдум за промяна на изборната система няма да има. След три провалени опита да вземат решение и четири часа скандали в пленарната зала, депутатите отхвърлиха всички предложения за допитване, дали да се гласува задължително, електронно и мажоритарно.

 

Предложението за провеждане на национален референдум за промени в изборните правила бе внесено от президента Росен Плевнелиев и от инициативен комитет.

 

Различните парламентарни групи се бойкотираха взаимно и така нито едно предложение не събра достатъчно гласове.  Единственото, около което депутатите се обединиха, бяха обвиненията в опити за присвояване на демокрацията и манипулиране на гражданите със задкулисни политически сметки. Скандалите стигнаха дори до обидни реплики от трибуната, обвинения кой ходи на работа пиян, кой се нуждае от дрегер и кой - от психолог.

 

Предлаганите и отхвърлени въпроси бяха:

 

„Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно? Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми? Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?”.

 

88 народни представители гласуваха „за” референдума, 71 „против”, а 26 се въздържаха. Един представител на парламентарната група на Коалиция за България подкрепи допитването.

 

Депутатите отхвърлиха също предложението всеки един от въпросите в допитването да бъдат гласувани поотделно. Парламентът не прие и идеята на Янаки Стоилов от Коалиция за България въпросът за задължителното гласуване да бъде формулиран по следния начин:

 

„Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на парламентарни избори за български граждани, живеещи на територията на Република България, последвано от налагане на санкции при негово неоправдано неупражняване?”.

 

„Отхвърлянето на предложението за референдум по изборните въпроси е поражение за демокрацията в България”, коментира проф. Георги Близнашки, цитиран от "Фокус". Председателят на Инициативния комитет смята, че всяка политическа сила има своите опасения, свързани с резултатите от едно евентуално допитване.

 

ДПС се страхуват от задължителното гласуване, БСП – от мажоритарния вот и електронното гласуване за българите зад граница”, посочи преподавателят по конституционно право. Той прогнозира, че партиите, подкрепящи досега правителството на премиера Пламен Орешарски, „ще изпият горчивата чаша на предстоящите предсрочни парламентарни избори”.