Треньорът на адзурите Чезаре Прандели се оттегли, същото стори и президентът на федерацията

Отпадането на Италия от Мондиал 2014 отприщи вълна от оставки. Треньорът на адзурите Чезаре Прандели обяви, че се оттегля от поста след загубата с 0:1 от Уругвай. Прандели обяви решението си на пресконференцията след срещата.

Италия отпадна от световното за втори пореден път в груповата фаза. Адзурите започнаха групата с победа над Англия, но след това отстъпиха на Коста Рика (0:1) и Уругвай (0:1).

"Говорих с президента на федерацията и с шефа на делегацията ни Деметрио Албертини и си подадох оставката. Техническите постройки не проработиха и аз поемам пълна отговорност за това", обяви Прандели.

Той напуска националния тим само 2 месеца след като подписа нов договор да води Италия още 2 години. "След като поднових договора си нещо се промени. Не знам защо. Избрах определен технически план и затова напускам, защото не проработи. Оставката ми е необратима", допълни Прандели.

Срещу Уругвай треньорът изравни Марчело Липи по мачове начело на Италия. Двамата имат по 55 срещи и са на третото място във вечната ранглиста след Енцо Беардзот (104) и Виторио Поцо (94).

В същото време и президентът на италианската футболна федерация Джанкарло Абете обяви, че подава оставка. 

"Казах на всички, че искам да напусна. Ще опитам да убедя ръководството на федерацията да гласува оставката ми", обяви Абете.

Претенденти за поста на Прандели вече са няколко души. Роберто Манчини и Лучано Спалети изглеждат най-сериозните кандидати да водят адзурите срещу България в следващите евроквалификации.

За поста на Абете фаворити са Деметрио Албертини и Симоне Перота.