Мартин Шулц е първият в историята, който застава повторно начело на Европейския парламент

Първо заседание на новият Европейски парламент. Социалистът Мартин Шулц беше преизбран за председател на институцията до края на 2016 година. От днес в Европарламента работа започнаха и новоизбраните български евродепутати. 

 

Мартин Шулц е първият в историята, който застава повторно начело на Европейския парламент. Той бе избран със стотина гласа над абсолютното мнозинство, след договорка между двете най-големи парламентарни групи - на Европейската народна партия и на социалистите и демократите. 

 

58-годишният германски евродепутат Мартин Шулц беше избран още на първи тур с гласовете на 409 депутати. С такова политическо съгласие той става първият председател в историята на Европарламента, преизбран за втори мандат. 

 

За мен е изключителна чест да бъда първият председател на европейския парламент, преизбран за втори мандат. Приемам задълженията си изключително сериозно, защото ние сме сърцето на европейската демокрация”, заяви Шулц. 

 

Резултатът от постигането на съгласие за кандидатурата на Шулц между ЕНП, социалистите и демократите, ни даде повод да попитаме българските евродепутати, възможно ли е подобно взаимодействие и у нас. 

 

Много ми се иска при предизборната кампания у нас в оставащите месеци да пренесем този дух, който е тук в тази сграда - на разбирателство, на компромиси в името на добрия стандарт и на добрия живот на хората в Европа”, каза Илияна Йотова, евродепутат от групата на социалистите и демократите.

 

Когато е в интерес на мнозинството от гражданите, трябва да има диалог с всички основни политически партии, които са в разумния спектър център-лява и център-дясно, а не популисти и националисти”, коментира Андрей Ковачев, евродепутат от групата на ГЕРБ/ЕНП.

 

Не се очаква тази вечер евродепутатите да гласуват за българин, заместник-председател на Европейския парламент. Това е така, защото броят на българските евродепутати в отделните групи е недостатъчен за номинирането за този висок пост. Въпреки това се очаква утре наш евродепутат да влезе за първи път в ръководните структури на Европарламента. Кой е той и какъв ще бъде неговият пост, зрителите ще научат от новините утре. 

 

Депутатите трябва да вземат още едно важно решение - кой ще оглави Европейската комисия през следващите 5 години. Очаква се Жан-Клод Юнкер да заеме мястото на Жозе-Мануел Барозо. Решението обаче ще е факт след около две седмици.