Обещанието идва след напрегнати преговори между ръководството, служителите и синдикатите

Медиците в Спешната помощ в София преминават на 7-часови смени, вместо досегашните дежурства от по 8 часа. Това ще стане от септември, като ще се промени и начинът, по който се разпределя допълнителното им възнаграждение. Въпреки това спешните медици отново излязоха на протест. 

Още по темата

 

Според някои служители в Спешна помощ този месец възнагражденията им са значително по-ниски. Временният й директор д-р Александър Златанов обаче заяви, че тези твърдения са неверни. 

 

В отговор на това някои от медиците показаха фишовете си. Един от лекарите миналия месец е взел заплата от 2093 лева, докато този месец тя е 1901 лева. Подобна висока заплата обаче взимат няколко души в цялата Спешна помощ. Служителите разчитат най-вече на допълнителното възнаграждение. 

 

Бонусите в Спешна помощ идват до голяма степен от незаетите места там. С други думи - колкото по-малко служители има, толкова бонусите са по-големи. Дали за заплащане, или за липса на екипи, или за лошо оборудване на линейките - на лекарите днес беше забранено да говорят. 

 

Как и кога ще се решат проблемите, предстои да разберем. Единственото успокоение за момента е, че финансовият министър Петър Чобанов е категоричен, че фалит на Здравната каса няма да има. Дали ще се разплатят всички разходи на болниците над лимитите, ще се реши следващата седмица.