Задълженията на болниците вече достигат 400 милиона лева

Няма опасност от колапс в здравната система. Това увери пред Новините на Нова здравният министър Таня Андреева.

 

Още по темата

Думите ѝ идват на фона на предупрежденията от лекари, че десетки болници са пред фалит, а пациенти остават без храна и лекарства. Задълженията на болниците вече достигат 400 милиона лева. В същото време – поне толкова са нужни за да оцелее системата след септември. Засега обаче не е ясно дали бюджетът на Здравната каса ще се актуализира. Без допълнителни средства единствените алтернативи пред болниците са – да затварят врати или масово да връщат пациенти.

 

„По никакъв начин няма да се позволи Касата да остане без ресурс, за да заплати медицинска дейност. Ако нещо може да взриви системата, както беше и с банките, това е да си повтаряме постоянно колко е тежко, как колабира, как умира здравеопазването”, заяви здравният министър.

 

„Положението не е по-зле, отколкото беше миналата или по-миналата година или преди 3 години. И големият проблем дойде след 2010-та година, когато резервът на Касата – милиард и половина, беше пренасочен и отиде в бюджета на страната. Касата остана в ситуация, при която работи на приход – разход, тя няма буфер, няма никакви средства, с които да покрие увеличаващите се нужди в системата”, допълни Андреева.