Мондиалът в Бразилия стана най-коментираното събитие в историята социалните мрежи

Мондиалът на мондиалите, така наричат Световното първенство по футбол тази година, и с право. Числата сочат подобрение в редица рекорди.

 

Това е най-социалното Световно първенство до момента с 16.4 милиона постове, качени в мрежата Туитър само в рамките на наказателните удари в срещата между Бразилия и Чили. Самото изпълнение на дузпа на чилиеца Гонзало Хара е коментирано близо 400 000 пъти, което го превръща в най-коментираното събитие в историята на социалната мрежа. От своя страна, Фейсбук отчита 1 милиард постове, посветени на Мондиала, нещо невиждано в десетгодишната история на мрежата.

 

Ако говорим за попадения, само в груповата фаза са отбелязани 136 гола, с шест повече от регистрираните през 2002 в Япония и Южна Корея.

 

С двете си попадения в мача срещу Гана германският национал Мирослав Клозе изравни резултата на бразилеца Роналдо с 15 попадения от Световно първенство, най-добрият до момента. Дали ще го подобри - предстои да разберем до няколко дни. За Клозе това е четвърто Световно първенство, в което участва, заставайки рамо до рамо с Пеле.

 

Само появявайки се на терена тази година, Бразилия подобри собствения си рекорд за най-много участия на отбор на световно - цели 20. Освен това бразилците държат и рекорда за най-много попадения на световно за отбор - 218, следва ги Германия с 215.

 

Колумбийците също имат повод за радост, при тях е най-възрастният футболист - 43 годишният Фарид Мондрагон.

 

Гъркът Сократис Папастатопулос пък си тръгна като голмайсторът с най-дълго име тази година. Най-краткото се пада на бразилския нападател Жо.

 

Репортер: Надя Павлова