Инициативата е част от мащабния проект "Приеми ме на село”, който предвижда обмяна на опит

Възрастни хора от две габровски села канят "внуци назаем". Едно от тях е село Новаковци край Габрово. Младежите ще се включат изцяло в бита на възрастните хора, които живеят в почти обезлюденото населено място. 

 

Инициативата е част от мащабния проект "Приеми ме на село”, който предвижда обмяна на опит, ценности и занаяти между млади хора, които си нямат баба и дядо, живеещи на село. Проектът стартира още миналата година и в него се включиха 12 деца. 

 

В село Новаковци живеят едва 170 души. Там от десетилетия няма нито училище, нито детска градина. Всички млади хора вече са се преместили в големите градове. Затова, когато хората в селото разбрали, че могат да бъдат приемни баби и дядовци, приели инициативата на драго сърце.

 

Гостуващите внуци ще се учат да правят сирене, да ходят с менци за вода и да извеждат животните на паша. Възрастните хора ще научат децата и на игрите от младостта си.

 

Тази година проектът "Приемно село” започва в края на месец август. До тогава всички кандидат-внуци могат да се запишат в Община Габрово. Към проекта се присъединява и габровското село Стоевци.

 

От общината се надяват да направят мрежа от приемни села в цялата страна, за да може повече млади хора да се докоснат до занаятите, характерни за живота на село.

 

Репортер: Кремена Недялкова