Хората използват времето и за да си подменят личните документи

Мюсюлманите празнуват Рамазан Байрам. Днес е вторият от трите празнични дни, когато семействата се събират и си искат прошка. Празникът е в края на свещения за вярващите месец Рамазан, през който се пости.

 

В Хасковско и тази година хиляди изселници от Турция се върнаха за Байрама и освен че празнуват, използват времето тук, за да си подменят личните документи.

 

В семейството на Неджайтин и Мюрофе от хасковското село Орлово от сутринта посрещат гости и се готвят довечера да съберат всички роднини. И макар празникът да е религиозен, по-важно днес е да се вземе прошка и да се видят близките.

 

Подготовката за Рамазана е започнала преди дни, а най-важна е ролята на домакинята.

 

Въпреки че Рамазан Байрама се нарича още Шекер Байрам и най-важно е на масата да има нещо сладко, не може и без солени гозби. Една от най-популярните е бебекът – тестено с пиле и ориз. За да ги опитат, тук са и близките на семейството от Турция.

 

Фикрет разказва, че празникът е еднакъв и тук, и в Турция, но там много повече се спазват чисто религиозните обичаи и постът.

 

Също като Фикрет, хиляди изселници от Турция и тази година се прибраха в България за Байрама и се възползваха да си подменят документите за самоличност, което пък доведе до опашки пред паспортната служба в Хасково.

 

Репортер: Димитър Иванов