Проблем с броя на надзирателите има и в Софийския централен затвор

След поредния случй на избягал затворник и надзиратели се стягат за протест. Правосъдният министър свика на спешно съвещание шефовете на местата за лишаване от свобода. Има ли напрежение в системата и ще бъдат ли предприети по-сериозни мерки за сигурност в затворите?


Много общо имат исканията на надзирателите със сигурността на затворите. Всъщност последният пример – избягалият от Самораново затворник е красноречив. В деня, в който е избягал от затворническото общежитие е имало само двама надзиратели, които пазят около 80 затворника.


За да бъдат назначени още надзиратели обаче трябват пари, а и са нужни по-високи заплати, за да привлекат нови служители. Какво искат надзирателите и ще реши ли министерството проблемите им?


40-годишният Николай Йорданов е избягал от затворническото общежитие без особен проблем и нито един от двамата надзиратели не е успял да го спре.


„Спонтанно решава, тръгва, чупи заварка, преодолява концертина и се прехвърля в близкия район. То е като джунгла. Охраната се състои от двама служители – охраняват средно 70-100 човека”, обяснява директор на затвора в Бобов дол Александър Апостолов.


Проблем с броя на надзирателите има и в далеч по-строгите затвори, като Софийския централен затвор. От там в началото на годината, при това под носа на надзирателите, също избягаха двама осъдени - Николай Николов и Хосе Мартинез.


„Имаме нужда от увеличаване на хората в затвора - един надзирател наблюдава поведението на около 140 затворника. Нормално е да се отразява на сигурността, защото надзирателите са основно средство за охрана”, разказва Цветан Цветков – зам.-директор на Софийския затвор.
Изводът на служителите в затворите – трябват хора, трябват и пари.


„Едно и едно е две, както и да ги разделяш тези двама души, те няма как да станат повече. Липсват служителите. Резултатът е ясен, поне за нашите служители – срещата и мястото са ясни – национален протест в понеделник”, обяснява Иван Петров от Синдиката на служителите в затворите.


А на националното съвещание на шефовете на затворите конкретно решение на проблемите отново не беше намерено. Изскочиха и още – няма кой да плати тока на затворите.


„Резултатите са, че не достигат средства, водят се преговори за тази сума, чакаме, действително имаме писма от ЕРП и ВиК, че могат да ни спрат тока”, обяснява зам.-министърът на правосъдието Марин Вачевски.


Сега предложения ще се чакат от всеки директор на затвор конкретно за неговият случай.
И така надзирателите отново са в изходна позиция – поставят исканията си и се надяват поне 2015-та да бъде годината за изпълнение на обещанията към тях.


Повече по темата гледайте във видеото.