Пловдив, София, Варна и Велико Търново се надпреварваха до последно

Пловдив е европейската столица на културата, която ще представи България през 2019-та година. Това стана ясно преди минути след една година дълга и оспорвана битка. 

 

Пловдив, София, Варна и Велико Търново се надпреварваха до последно. Титлата се отнася до града, който е подготвил най-добрата програма, която да привлече туристи. От миналия петък до днес журито за Европейска столица на културата, съставено от 7 европейски и 6 български експерта, посети градовете-претенденти за номинация от България за 2019 година.

 

"Поздравявам Пловдив както за спечелването на конкурса, така и за това, че ще бъде първата Европейска столица на културата в България. Конкурсът беше тежък с 8 първоначални кандидати, от които бяха подбрани 4 финалисти. Убедена съм, че посетителите от Европа и целия свят ще могат не само да открият забележителностите на Пловдив, но и да оценят културното многообразие, история и ценности на нашия континент. Убедена съм, че титлата ще донесе на Пловдив и околностите му значителни дългосрочни културни, икономически и социални преимущества, както видяхме при предишните Европейски столици на културата", заяви Андрула Василиу - европейски комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта.

 

В съответствие с решението на Европейския парламент и Съвета на министрите на ЕС, с което се определят критериите за получаване на титлата „Европейска столица на културата“, България и Италия са двете държави членки, които ще си поделят титлата през 2019 г. Окончателният подбор на град в Италия ще се състои през октомври. Градът победител ще бъде избран между Каляри, Лече, Матера, Перуджа, Равена и Сиена.


В критериите се посочва, че градовете следва да подготвят културна програма с подчертано европейско измерение и да стимулират участието на гражданите от града и цялата страна. Програмата трябва да има трайно въздействие и да допринесе за дългосрочното културно и социално развитие.

 

Планираният бюджет на Пловдив за културна инфраструктура е над 14,5 млн. евро, за събитието – над 22 млн. евро, от тях 3,5 млн. евро частен капитал.

 

Повече по темата гледайте в репортажа на Благой Бекриев.