Режисьори видяха в избора на "Българска рапсодия" конфликт на интереси

Нов скандал назрява в българското кино. Причината - изборът на българския филм, който ще се включи в надпреварата за „Оскар” в категорията „Чуждоезична лента”. Националният център за кино избра това да бъде „Българска рапсодия” на режисьора Иван Ничев, но това предизвика недоволство. Други режисьори видяха в избора конфликт на интереси.
 
Филмът „Българска рапсодия” на режисьора Иван Ничев е българо-израелска продукция, посветена на спасяването на българските евреи от нацистките лагери. 
 
Националният съвет за кино избира „Българска рапсодия” с 23 гласа, на второ място с 12 гласа е класиран филмът „Виктория” на режисьора Майя Виткова
 
„Проф. Ничев е член на Националния съвет за кино. Това трябва да бъде не толкова разглеждано от юридическа гледна точка, а от морална”, на мнение е режисьорът на „Виктория”.
 
Според Иван Ничев конфликт на интереси обаче нямало.
 
Едно от решенията, според наши режисьори е да се забрани на членовете на Съвета за кино да участват в надпреварата за „Оскар” и с проекти в Националния филмов център. 
 
Филм на Иван Ничев е номиниран за трети път за „Оскар”. Номинация имаше и за лентите му „След края на света” и „Пътуване към Йерусалим”. Първият обаче не успя да стигне до „Оскар”-ите, защото Националния филмов център не успял да изпрати документите навреме.
 
Повече гледайте във видеото.