На европейските избори броят на наблюдателите удари своеобразен рекорд – над 60 000 души

Ново наддаване за наблюдатели на изборите. Наред с традиционните неправителствени организации, за надзорници на вота отново се записват и близки до политическите партии сдружения

 

Не за първи път партиите се опитват да контролират сами себе си чрез така наречените наблюдатели. На европейските избори техният брой удари своеобразен рекорд – над 60 000 души. Това на практика означава, че тогава на всеки 40 гласоподаватели се е падал по един надзорник. Очевидно същото се очертава и сега. 

 

Няколко близки до партиите сдружения отново пожелаха да наблюдават вота. Но този път Централната избирателна комисия реши да ги пореже, защото по идея наблюдателят трябва да е независим и безпристрастен. Дотук е отказано на близката до ДПС фондация „Младежка толерантност”, както и на сдруженията „България без цензура” и План БГ на Николай Бареков.

 

Настана игра на котка и мишка – "България без цензура" се оплака в съда. Той върна случая на ЦИК за ново разглеждане. Комисията отново отказа регистрация. Движението ще обжалва пак. 

 

"Младежка толерантност" също обжалва, но оттам избраха анонимността – първо вдигаха официалния си телефон и обещаваха коментар, после обясниха, че бъркаме номера, а накрая спряха да отговарят на обажданията.

 

Наблюдателите имат право на достъп до целия изборен процес. Затова съмнението открай време е, че тайната им функция е да контролират партийния вот. Регистрацията им ще продължи до деня преди парламентарния вот.