Кристалина Георгиева ще бъде зам.-председател с ресор "бюджет и човешки ресурси"

България получи един от най-силните постове в ЕК. Кристалина Георгиева ще бъде зам.-председател с ресор "бюджет и човешки ресурси". 

 

Тя ще отговаря за целия бюджет на европейския съюз - около 140 милиарда евро на година. В предишния й ресор - международно сътрудничество, хуманитарна помощ и управление при кризи, Кристалина управляваше бюджет от около 1 милиард евро годишно. 

 

Сега тя ще има отговорност за изработването на политиките, свързани с насочването на европейския бюджет.

 

Излязоха и първите коментари по чуждите медии за новия пост на Кристалина. И всички са доста позитивни. Френският вестник „Монд” пише: „Кристалина Георгиева, една от малкото добри изненади появяваща се на фона на наводнения, земетресения или бежански лагери, тази енергична жена със силен глас умело окупира медийния терен, оставен напълно свободен от нейната колежка Катрин Аштън, ръководеща европейската дипломация”.

 

„Франс прес” пък пише: „заместник-председател, който знае как да комуникира”. И продължава: „когато вземе думата, словото й е изпълнено с плам и понякога с емоции. Появи се почти разплакана, когато разказваше за отчайващото положение на сирийските бежанци или на децата жертви на природни бедствия”.

 

А цитиран от „Франс прес” дипломат казва: "тя е упорит комисар и знае как да покаже твърдост, когато защитава въпрос, който й е присърце”.

 

Наистина силен пост получи Кристалина Георгиева в еврокомисията. И доста отговорен. Как ще се отрази това на страната ни? Едни са на мнение, че изборът й е огромен успех за България. Според други - тя ще защитава преди всичко интересите на ЕС.