Ще е дълга около 40 сантиметра, а точният размер ще зависи от независимите кандидати

Вече е ясно как ще изглежда бюлетината за предстоящите парламентарни избори. Тя ще е дълга около 40 сантиметра, а точният размер ще зависи от независимите кандидати. 

 

Броят на кръгчетата, с които пренареждаме имената в листите, също ще е различен заради броя на депутатите, които различните градове изпращат в Народното събрание. 

 

Кръгчетата ще са най-малко във видинските бюлетини, а най-много в София. Ако гласуваме в чужбина, ще избираме само партия, без да имаме право да пренареждаме листата й. 

 

Почти половината от бюлетините вече са напечатани в печатницата на БНБ. Кога ще са готови и кога ще отпътуват остава тайна.

 

Междувременно ЦИК определи и районите, където ще се гласува машинно. Фаворитите си ще изберем, без да ползваме химикалката и хартиената бюлетина в един район в София и в Пловдив, както и в Перник, Кюстендил и Плевен. 

 

Общо над 6000 души са желаещите да бъдат народни представители. Сметките показват, че за едно депутатско кресло ще се борят по 25-ма. Оказва се, че в последния момент някои са били изключени от състезанието, тъй като не са навършили 21 години или имат друго гражданство.