България се прости с надеждите за класиране сред топ 6 на Световното първенство по волейбол

България се прости с надеждите за класиране сред топ 6 на Световното първенство по волейбол, след като в ключовия мач в групата загуби с 1:3 гейма от прекия конкурент за третото място Германия, пише gong.bg.

 

Първият гейм приключи 16:25. Германия поведе първа с 2 точки при 7:5, а атака в аут на Цецо Соколов даде аванс от 8:5 за Бундестима на първо техническо прекъсване.При 13:8 дойде ред за сервиса на Георги Грозер, който веднага направи ас, а следващият му сервис ни затрудни достатъчно, за да се стигне до нова немска точка. Грозер обаче не спря – нов ас, след което грешка при посрещане на Алексиев позволи серията на Грозер да продължи. За капак следващият му начален удар отново бе ас, както показа намесата на видео повторението.Така при второто прекъсване Германия водеше с 16:8, а до края на гейма авансът се запази и съперникът ни го спечели спокойно с 25:16.

 

Втори гейм приключи 15:25. Първият успешен български блок в мача дойде чак при 5:4 във втория гейм, но пък след него последваха три поредни точки за Германия. Перфектен сервис на Андрей Жеков доведе до 7:7, но нови три поредни точки за Бундестима им дадоха аванс от 10:7. Кошмарът при сервиса на Грозер обаче продължи – нови 2 аса, гарнирани с недоразумение в защита между Соколов и Алексиев доведе до 15:9. Грешките на България от сервис и в атака обаче не спряха, съперникът ни пък продължи да играе вдъхновено и така след поредния ас на Грозер геймът завърши още по-категорично от първия 15:25.

 

Трети гейм завърши 25:23 отново в полза на германците. Противникът ни поведе първа и в третия сет, благодарение на ас на Грозер за 3:1. Главно благодарение на добрата игра на Милушев запазвахме разликата до 14:16, но изпуснахме и чудесни възможности да заличим пасива си. Ас на Тодор Скримов за 17:17 върна българските надежди, но Грозер на свой ред за кой ли път даде преднина на Германия с 2 точки – 21:19. Ники Пенчев изравни за 21:21, а при 23:23 на начален удар застана Дани Милушев. Мощното му изпълнение затрудни германската отбрана, а наш блок ни донесе геймбол за 24:23. Сценарият се повтори, немците този път не успяха дори да организират атака, а успешен завършек на Скримов донесе гейм в полза на България и вкара двубоя в четвърта част.

 

За съжаление хубавият завършек на третия гейм не ни даде предимство в началото на четвъртия. След неразбирателство в защита Германия поведе с 3:1, а флот сервис на линията на Шварц им даде аванс 5:2. Първото техническо прекъсване дойде с грешка на Теодор Тодоров за 4:8. Грешките продължиха и пасивът ни стана сериозен при 6:12. Грешка на Шварц и бъркана топка на немците все пак върнаха малко от пасива ни, а второто техническо прекъсване дойде при 16:12 за съперника. Неточности на Тодоров и Скримов обаче отново дадоха комфортен аванс на Бундестима, а лошият ни сервис дори не даваше възможност на германците сами да сбъркат.