Липсата на средства спъват пълноценното лечение на Теодора

В "Пълен абсурд” журналистът Румен Бахов разказа една история за това кой решава дали дете с церебрална парализа ще проходи

Още по темата

 

Малина Юрукова е майка на дете с церебрална парализа. Тя се казва Теодора и на 9 септември навърши 16 години. Семейството живее в Златица. Момичето трябва отново да се яви пред ТЕЛК на 23 септември, но дотогава семейството остава почти без никакви средства.

 

Марина е принудена да тегли бърз кредит, за да финансира пътуването на семейството за предварителните изследвания, които са необходими преди неговото освидетелстване пред ТЕЛК.

 

Заболяването на Теди изисква непрекъсната комплексна рехабилитация. Това обаче не се случва заради липсата на средства. Здравната каса покрива едва 10 процедури, които са необходими за лечението й. За да има ефект обаче, са необходими доста повече процедури. 

 

Има няколко абсурда в тази история – това, че Касата плаща само 10 процедури за рехабилитация. Абсурден е и начинът, по който се придвижват хората с такъв проблем. Проблем е и изтеклия ТЕЛК и сроковете за подновяването му.

 

Още за историята на Теодора вижте във видеото.