Детето страда от Синдрома на Поланд, който пречи на растежа й

Месец след уникалната успешна операция в „Пирогов” на момиченце на годинка, екип на Нова се срещна със Сияна и щастливите й родители.


Как се промени животът на семейството след спасяването на Сияна, която е със Синдром на Поланд - срещан изключително рядко, засягащ растежа на детето? И ще има ли превенция срещу заболявания като нейното?


Само преди месец малката Сиана отпразнува първия си рожден ден в болница и на легло, защото за нея беше опасно да се движи. Днес вече прави първите си стъпки, а в очите на майка й виждаме сълзи, но този път не от тревога, а от радост.

 

Момиченцето претърпя уникална операция, извършена с помощта на германски хирург. Той пристигна в България специално заради заболяването на детето - Синдром на Поланд - срещан изключително рядко и пречещо на растежа на детето. В случая на Сиана липсваха четири ребра.


„Това, което направихме, на практика спасява нейния живот. Оттук нататък трябват доста грижи”, обяснява д-р Атанас Кацаров от Клиниката по детска ортопедия и травматология в „Пирогов”.


Така след операцията за Сияна вече има надежда, която крепи семейството.


„Нямаме никакви проблеми към момента. Очакваме много добър резултат, отличен даже бих казал. Тя се е възстановила при изписването, при зарастването на раната”, обясни проф. Росен Дребов, началник на Клиниката по детска хирургия в „Пирогов”.


На Сиана й предстоят още доста операции, които са сравнително по-леки от първата. В следващите осем месеца лекарите очакват да се наложи да се нарпави втора интервенция, необходима за пълното израстване на присадените титаниеви ребра. Операцията вероятно ще бъде извършена отново в „Пирогов”, но понеже е доста скъпа, семейството отново ще потърси помощта на Фонда за лечение на деца.


„Семейството е социално слабо, така че ще търсим пак начини за тези операции от Фонда за лечение на деца”, обясни проф. Росен Дребов.


Повече по темата гледайте във видеото.