Според предварителните разчети хазната ще трябва да отпише 1 милиард

Болниците ще получат над 100 милиона лева допълнително с поредната актуализация на бюджета. Според предварителните разчети хазната ще трябва да отпише 1 милиард. В същото време трябва да платим 750 милиона лева по различни европейски проекти, за които Брюксел е спрял финансиране за момента.

 

Във Финансовото министерство все още пресмятат дали да се увеличи дълга на страната ни с 2 милиарда, колкото всъщност се отваря допълнителната дупка в хазната, или да се даде възможност да се тегли и допълнителен заем, за да се финансират депозитите в КТБ.

 

На фона на ниските приходи и изненадващите разходи служебното правителство продължи да отпуска допълнително пари. Според премиера Георги Близнашки kабинетът не е харчил неразумно. Според икономисти не е така.

 

Има пълен консенсус, че актуализацията е неизбежна. Това, което правим, е буквално да гасим пожари. Акуализацията предвижда пари за болниците разбира се. Тепърва предстоят разговорите с министрите. Много от тях няма да бъдат доволни”, каза Близнашки.

 

„Служебното правителство трябваше да намали разходите а не да ги увеличава. По принцип всяко министерство казва, че при него е пожар и ако не му дадат пари. ще затвори. Според мен КТБ въобще не трябва да бъде включвана в тази актуализация. В края на ноември ще си има парламент и редовно правителство”, заяви икономистът Георги Ангелов.