Това са ГЕРБ, БСП, ДПС, "България без цензура", Реформаторският блок, АБВ, Патриотичния фронт и "Атака"

В следващото Народно събрание могат да влязат 7 или 8 партии или коалиции. За ГЕРБ биха гласували 35%, а за БСП лява България 21,2%. Това сочи проучване на Института за модерна политика /ИМП/.

Още по темата

 
Още в края на юли се открои сериозна дистанция между двете големи политически сили ГЕРБ и БСП, която първоначално бе приета с изненада и известно недоверие от медии и публика, но само 2-3 седмици след това всички останали социолози потвърдиха тази тенденция. След снижаване през август, днес, може би в резултат на изтичането на гласове от електората на БСП лява България към АБВ, ББЦ и патриотичните формации, разликата между тях се запазва над 10 процента. Преизчислено в дялове от гласуващите, ако изборите се провеждаха към момента на настоящето проучване, за ГЕРБ биха гласували 35%, а за БСП лява България 21,2%. Според ИМП е възможно в изборния ден ГЕРБ да получи подкрепа от около 36-39%.
 
ДПС получава подкрепата на 12,7% от заявилите, че ще гласуват. Партията обаче традиционно показва много по-висок резултат на избори, отколкото дават изследванията. 
 
На тези избори се наблюдава и изключително силно представяне и конкуренция между средно големите партии и коалиции - ББЦ, Реформаторския блок, АБВ, "Атака", Патриотичния фронт, в зоната около и малко над 4-процентната бариера. Ако заявените към 22-27 септември намерения на гласоподавателите се запазят, в следващото Народно събрание биха намерили място 7 или 8 партии и коалиции. Освен ГЕРБ, БСП и ДПС, ако съществуващите тенденции се запазят до 5 октомври, най-вероятно това ще бъдат още "България без цензура", Реформаторският блок, АБВ, Патриотичният фронт и "Атака". Напълно е възможно 1 или 2 от тези формации в крайна сметка да не успеят да мобилизират напълно за гласуване в изборния деклариращите такава готовност към момента на проучването, в резултат на което да останат под изборната бариера.
 
Към момента на проучването, "България без цензура" получава подкрепата на 5,8% от заявилите, че ще гласуват, а делът на Реформаторският блок е 5,6%. С активна кампания на терен и премерени послания АБВ успява да привлече подкрепата на 5,4% от заявилите, че ще гласуват. 
 
От началото на предизборната кампания "Атака" бележи нарастване на влиянието си и получава подкрепата над 5% от заявилите, че ще гласуват. В този порядък е и подкрепата за коалицията Патриотичен фронт – 5% от заявилите, че ще гласуват. 
 
За първи път в парламентарни избори гласоподавателите ще имат законова възможност да преподреждат предложените от партии и коалиции кандидатски листи. Според проучването на най-сериозна готовност да посочат предпочитани от тях кандидати в листите са Реформаторския блок – 61%, АБВ – 53% и БСП лява България – 50%. Най-резистентни към преференциалното гласуване са респондентите, заявили подкрепа за ДПС – само 18% от тях биха посочили личностно предпочитание в партийната листа. По-ниска е популярността на преференциалния вот и сред избирателите на ГЕРБ – 39% и "Атака" – 35%.