Очаква се до урните да отидат около 3,2 млн. души

ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотичен фронт, „България без цензура” и Реформаторският блок са сигурните участници в следващия парламент. 31% биха гласували за ГЕРБ, за БСП - 21%, за ДПС - 13,2%, за ББЦ - 7,5%, за Патриотичен фронт - 7,1%, а за Реформаторския блок - 6,8%, показва проучване на агенция "Медиана". 

 

Изследването е завършило пет дни преди изборния ден, направено е с 1000 души над 18 години.

 

„Атака” също има сериозни шансове да преодолее 4% бариера, а АБВ е близо до бариерата. 

 

ГЕРБ ще получи най-много депутатски места, но е малко вероятно да получи повече от 90 и съответно ще трябва да се търси 3-4 партийна коалиция

 

Изследването сочи, че предстоящите предсрочни избори ще се проведат в обстановка на нарастващ песимизъм и тревожност по отношение на икономическото и социално развитие на страната. Близо половината от избирателите очакват влошаване в рамките на следващата година. 

 

Наблюдава се засилен негативизъм по отношение на политиката и политическото. Близо една трета от избирателите - 30%, заявяват, че няма нито една партия, която искат да видят в управлението на страната. 

 

Същевременно голяма част от избирателите считат, че самите избори няма да бъдат честни и че служебното правителство ще бъде безпристрастен арбитър в тях. 39% от запитаните мислят, че кабинетът "Близнашки" ще играе за определена политическа сила, а 43% не могат да преценят. Едва 9% пък смятат, че изборите ще бъдат честни. 

 

Очаква се до урните да отидат около 3,2 млн. души

 

През октомври най-харесван политик е Кристалина Георгиева, която са посочили 53% от запитаните, а най-неодобряван политик е Касим Дал.