Така близките им не могат нито да ги погребат, нито да получат помощи

Резултатът от изборите след трагедията в Горни Лом е ясен – Ако при изборите за Европейски парламент са спечелили ДПС, то на този вот първа сила е ГЕРБ - за тях гласа си са дали 106 души. Втора сила е БСП с 45 гласа, а ДПС има 43 гласа.

 

Тук обаче продължава напрежението около трагедията в завод „Миджур”. Смъртните актове на загиналите все още не са издадени. Така близките им не могат нито да ги погребат, нито да получат помощи. Замесени са много институции, както на местно, така и на държавно ниво.

 

Димитър Илиев е загубил сина си Михаил при взрива в завода. Сега най-много му тежи това, че не знае кога ще може да се сбогува с него.

 

След взрива е изключително трудно да се идентифицират загиналите. Затова първоначално, жертвите трябваше да се водят изчезнали, а едва след пет години да бъдат обявени за починали. След това обаче следствието реши да сравни ДНК проби.

 

При извънредни случаи, като този в Горни Лом, районният съд може да приеме решение, с което да се издадат смъртни актове. Община Чупрене в момента задейства именно тази процедура.

 

„С решението, индивидуално за всеки един, се получава и се отива в съответната община. И там могат да бъдат издадени удостоверение за наследници”, казва кметът Ваньо Костин. С удостоверенията се издават и самите смъртни актове, с които ще могат да се получат и помощи за деца и наследство. Бързата процедура би трябвало да отнеме около седмица.

 

Междувременно Община Чупрене откри сметка за подпомагане на семействата на загиналите

ИНТЕРНЕШЪНЪЛ АСЕТ БАНК АД клон ВИДИН

IBAN BG48IABG74963300401901

BIC :  IABGBGS