"РБ няма да бъде пречка за съставяне на стабилно правителство", заяви Меглена Кунева

 

"Реформаторският блок има три основни задачи – да започнем възстановяването на доверието в парламента, да върнем властта там, където й е мястото и да върнем парламента в ролята му на институция, която не се подчинява на министерски заповеди”, заяви от парламентарната трибуна Радан Кънев.

 

"На второ място да започнем важните реформи, чието отлагане постави на изпитание самото съществуване на правовата държава България. За да изпълним тези цели е необходима третата задача – да съставим отговорно правителство с ясна законодателна рамка и правила, които да му попречат да осъществи поредната злоупотреба с публична власт”, заяви Кънев. 

 

"Тази разпокъсаност не е недостатък на 43-тото Народно събрание. В този парламент трябва да търсим компромиса за реформи, а не фалшив консенсус на фалшиви елити”, коментира Кънев.

 

"Ще направим всеки компромис, освен за смелото начало на правосъдната реформа, административна реформа и удар по корупцията в обществените поръчки и европейските фондове”, каза още той.

 

"За огромно съжаление елитът на България отдавна не влиза в тази зала”, заяви Радан Кънев. 

 

"Декларирам, че ние ще работим за създаване на реформаторско общество, което да постави този парламент в служба на българските граждани”, каза от своя страна Меглена Кунева.

 

По думите й Реформаторския блок осъзнава, че страната е в политическа и икономическа криза, която би се задълбочила от нови избори и поредното нестабилно правителство.

 

"Затова призоваваме политическите сили да си дадат сметка, че правителство на малцинството би било третото правителство, което няма да изкара мандата си. Те дадоха кураж на ГЕРБ да изпълнят ролята си и да състави правителство, но поискаха реформи", заяви Кунева. 

 

"Реформаторският блок не одобрява пасивното управление. Квалифицираме като въпрос на смелост политическите фигури да се ангажират категорично с управлението без да калкулират лични и партийни облаги”, заяви още Кунева.

 

Тя беше категорична, че Реформаторският блок няма да бъде пречка за съставяне на стабилно правителство.