Те ще създават на сайта си страница, в която да публикува информационните си ресурси и то с отворен код

Нови пречки за предоставяне на информация за сключени от ведомствата договори с фирми е записало служебното правителство в проект за промени на Закона за достъп до обществена информация.

 

Информация, съдържаща търговска тайна, класифицирана информация или лични данни не могат да бъдат предоставяни за повторно ползване, предвиждат нови текстове в закона, които са обявени за обществено обсъждане. По този начин информацията не може да бъде давана например на журналисти, информира в. "24 часа", цитиран от БГНЕС.

 

Всяко ведомство да създаде на сайта си страница, в която да публикува информационните си масиви и ресурси и те да са с отворен код, предвиждат още промените в закона. За целта от 1 януари 2015 г. всеки документ в администрацията вече трябва да е електронен.

 

Освен това чиновниците ще трябва да обявят публично на страниците на ведомствата списъка с документи, които се съхраняват от тях.

 

Според промените заявленията за достъп до информация вече ще се подават и по електронна поща, без да е нужно ползването на електронен подпис.