Зад смяната на курса Реформаторите заподозряха конфликт между ГЕРБ и патриотит

Опитите за съставяне на кабинет - отново в задънена улица. След среща на партийните лидери, ГЕРБ поиска правителство само с Реформаторите. Те обаче им отказаха и поискаха тройна коалиция.

 

Вариантът коалиция на малцинството само с Реформаторския блок не беше споменат в зала, а и доскоро всички бяха категорични, че им трябва мнозинство за стабилен кабинет. Така или иначе през последните дни видяхме доста обрати по тази тема - Борисов дори склони да не е премиер. По наша информация обаче, коалицията на малцинството само с Реформаторския блок е бил най-коментирания вариант на партийната среща на ГЕРБ вчера, преди началото на парламента. Така или иначе - поне засега и тези надежди на ГЕРБ бяха попарени.

 

Лидерска среща в патриархален стил. Дамите изчакаха прави официалната част, докато мъжете се бяха разположили удобно в кожените кресла. При затворени врати партийните лидери започнаха да анализират предложенията на Бойко Борисов, направени от трибуната вчера. След края на срещата, лидерът на ГЕРБ разбра това: „За мен единствената възможна формула, която ще получи подкрепа, е ако се направи коалиция на малцинството между мен и Реформаторския блок”.

 

Предложението на ГЕРБ изключи Патриотичния фронт, но отново включи коалиционно споразумение. И надежда за подкрепа - оттук-оттам.

 

Идеята беше двете партии да направят обща програма, с която да запознаят останалите лидери и така да знаят в аванс кой за какво ще натиска с тях зеления бутон. А плановете стигнаха и по-далеч. Борисов се видя като премиер на това правителство, при това с пълен, 4-годишен мандат. И обеща всеки вторник да предоставя на партийните лидери дневния ред на Министерския съвет. 

 

Никой обаче не каза еднозначно дали ще каже "Да" на едно такова правителство на малцинството. Или почти никой.

 

Размислите обаче се оказаха безсмислени. Въпреки че Реформаторите имаха три дни да мислят, час по-късно вече имаха решение. А то не съвпадна с визията на Борисов.

 

А зад смяната на курса Реформаторите заподозряха конфликт между ГЕРБ и патриотите.

 

За да стопяват ледовете между двете партии, от Реформаторския блок поискаха трипартийна среща - убедени, че ще управляват заедно.

 

От Патриотичния фронт нямат намерение да слагат свои хора по най-високите етажи на властта, тоест предлагат подкрепа както и докогато те преценят. А ще има ли все пак среща за допълнителен опит да бъдат убедени - ще разберем утре.

 

Повече по темата гледайте във видеото.