Представители на всяка от 8-те групи ще разговарят поотделно с държавния глава

Политическата рулетка се завърта още в понеделник, когато в президентството започват консултациите с парламентарните сили. Възможно е дори те да започнат още в края на тази седмица. Представители на всяка от 8-те групи ще разговарят поотделно с държавния глава.
Възможно е обаче в рамките на един ден Росен Плевнелиев да проведе консултации с повече от една партия или коалиция. 

 

Така до средата на следващата седмица политическите разисквания за съставяне на нов кабинет трябва да приключат, а най-вероятно до петък президентът ще връчи и първия проучвателен мандат.

 

Важно е да отбележим, че конституцията не дава срок, в който Росен Плевнелиев да направи това, така че от президента зависи дали ще даде време на партиите да се разберат.

 

По Конституция първия опит за съставяне на кабинет ще направи най-голямата политическа сила – ГЕРБ. Ако тя откаже или не успее да състави кабинет в рамките на 7 дни, тогава мандатът се връчва на втората по големина - БСП, а ако и тя не успее - на трета, която държавният глава сам посочва. Ако някой от трите опита се окаже успешен – на ход идва парламентът, който трябва да одобри министър-председател и предложените от него кабинет и структура на правителството. Ако и трита опита обаче ударят на камък – вървим към разпускане на парламента и нови избори.