Ако инвеститор налее 2 млрд. лв., държавата дава 1,6 млрд. лв. за оздравяване

И фалит, и спасяване на КТБ са на една цена. Ако инвеститор налее 2 млрд. лв., държавата дава 1,6 млрд. лв. за оздравяване, пише на първата си страница вестник „Преса”.

 

Двете възможни решения за съдбата на Корпоративна търговска банка - ликвидация или оздравяване, ще струват еднакво на данъкоплатците. Това заяви председателката на временната комисия по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова.

 

Инвеститорът трябва да даде гаранция, че разполага с необходимите средства, и едва тогава ще се вземат решения“, коментира депутатът от ДПС Йордан Цонев. Само преди дни той и колегата му Делян Пеевски внесоха законопроект за разкриването на банковата тайна в поставени под надзор или фалирали трезори.

 

Последният сценарий за спасяването на КТБ е консорциумът от инвеститори - Оманският фонд, ЕПИК и „Джемкорп“, да налее 2 млрд. лв. в трезора, а държавата да осигури 1,5-1,6 млрд. лв. - толкова, колкото трябва да даде и на Фонда за гарантиране на влоговете при фалит, обясни Стоянова. Според нея инвеститорите са готови да осигурят сумата.

 

Полемиките около решението от сряда да се върви към оздравяване на банката не стихват. Прословутата трета точка, приета от депутатите от бюджетната комисия, според която БНБ трябва да предприеме действия за оздравяване на банките, когато капиталът им стане отрицателен, предизвика различни интерпретации. Гуверньорът на БНБ Иван Искров съзря натиск върху централната банка да извади отнякъде пари. „Как, да напечатаме 4 млрд. лв. ли?“, избухна Искров.

 

 

Останалите акценти от първите страници на вестниците в петък:

 

в. „Труд”: Ефектът на Дол – Кунева, Кънев и сие пристават на Борисов

 

 в. „24 часа”: АБВ ще крепи „ос на баланса”

 

в. „Стандарт”: Реформаторите искат 1/2 кабинет

 

в. „Новинар”: Българи се сражават за „Ислямска държава”

 

в. „Дума”: Пернишкият университет оклеветил България в Брюксел

 

в. „Сега”: Държавният дълг може да скочи с 6,2 млрд. лева до края на годината

 

в. „Телеграф”: Първият грип дойде с пневмония

 

в. „Монитор”: Търсят спешно 58 млн. долара за руския газ

 

в. „Капитал Дейли”: Формулата на управлението – 1+1(1+1+1+1+1+1)+1+1(1+1)