Децата вече знаят, че за разграждането на пластмасата са необходими около 500 години

 

Автомат възпитава децата в еко-поведение. За първи път у нас по примера на Западна Европа поставиха в училище машина, която превръща непотребната пластмаса в безопасен отпадък.


Пловдив е единственият град в България, в който са монтирани автоматите. Целта е не само да се насърчат децата в опазването на околната среда, но и да събират разделно отпадъците.  


Въоръжени с пластмасови бутилки във всяко междучасие децата от основното училище „Алеко Константинов“ в Пловдив водят истинска борба кой първи да се нареди пред единствения засега у нас автомат за пресоване на пластамасови шишета. Всеки се бори да пъхне в машината колкото се може повече бутилки.


„Защото като ги изхвърляме навън, ние ще замърсим природата. Рециклираме ги, за да опазим България чиста”, казва Надежда Цапрева.


Децата вече знаят, че за да се разгради пластмасовата бутилка в природата са необходими около 500 години. Един тон рециклирана пластмаса спестява електричеството на едно българско домакинство за две години. А преработеният политиелен се използва в производството на различни предмети.


„Играчки, топчета, пластмасови кутии за кучета, такива пластмасови капаци, електричество”, добавя Кристиян Русев.


Единственият у нас апарат за пресоване на пластмасови бутилки рециклира шишета до 3 литра, които преди пъхане в машината трябва задължително да са празни.


„Когато детето застане пред автомата, подава пластмасовата бутилка, тя минава компактор, който я смачка, така че тя да заема по-малко място. След връщането на последната бутилка натискат бутона и получават бележка. Тази бележка за децата е извънредно важна”, показва Антоанета Калоферова.


„Чрез тази кампания искаме да научим нашите деца на отговорност към околната среда”, казва Костадин Брашнаров – организатор на инициативата.  


А кампанията за децата е истинско състезание. Класът, върнал най-голям брой бутилки ще отиде на безплатна еднодневна екскрузия сред природата.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Благой Бекриев