Необходими са само още 5 хиляди лева, за да започне реконструкцията на покрива на сградата

Радиното училище в Сопот все още има нужда от пари. Емблематичната възрожденска сграда от романа „Под игото“ се руши. След репортаж на Нова голяма част от парите за спешния ремонт на сградата вече са събрани. Необходими са само още 5 хиляди лева, за да започне реконструкцията на покрива на вековното училище.

 

Петър Петров е израснал в сиропиталището в Сопот. 50 години по-късно сградата е разрушена, а от някогашния пансион няма и помен. За да не се случи това и с Радиното училище, в което е минало детството му, Петър е готов да спаси емблематичната сграда.

 

Петър живее на стотици километри от Сопот. След 55 години, той отново прекрачва прага на училището. Споменът за ученическите му години го връщат обратно в класната стая. Израснал без семейство заради беднотията Петър започва образованието си от Радиното училище и стига до университета, където става строителен инженер. Първият урок, който запомнил от Сопотското училище, бил да помага, когато някой страда. И от Нова телевизия разбрал, че училището му има нужда от помощ.

 

Мъжът дарил за ремонта 2 хиляди лева. От скромната си пенсия ще задели и баба Мария. Всеки ден минава покрай Радиното училище и очите ѝ се насълзяват като вижда как покривът тече.

 

 

В празната класна стая срещаме и учителят, който 40 години от мястото на Рада Госпожина е учил децата на родолюбие. „И нашите деца просто с едно умиление прекрачваха прага на това училище, защото тук всеки камък е история. Всяко нещо, което виждате може да ви разкаже за миналото на нашия град, за миналото на просветното дело. Сега като гледам Радиното училище ми е болно”, споделя той.

 

14 500 лева струва цялостният ремонт на покрива. След като показахме кофите и легените, в които се стича водата от покрива и започва рушенето на сградата, десетки наши зрители решиха да помогнат.

 

„Още около 5 хиляди лева са необходими, за да започнем цялостният ремонт на покрива на Радиното училище. Сърдечна благодарност и на Нова телевизия, защото благодарение на обществения отзвук до този момент имаме 6200 лева по банкова сметка. По уверение на специалисти ремонтът може да стане в рамките на две седмици при разбира се благоприятни метеорологични условия”, каза директорът на музея “Иван Вазов“- Сопот Стефан Филчев.

 

Ако сумата бъде събрана бързо, още преди снеговалежите покривът на Радиното училище ще бъде изцяло подменен. Така още един символ от историята на България ще бъде спасен за идните поколения.

 

Репортер: Благой Бекриев