Отровите попаднали в река Луда Яна, а оттам - и в питейните резервоари

На косъм от екокатастрофа. Спряха водата на две села край Пазарджик, заради замърсяване с мед, манган и желязо. Отровните метали попаднали в река Луда Яна, а оттам - в питейните резервоари. Фирмата, която стопанисва съоръжението, ще бъде глобена.


Още около 70 см. трябва да спадне нивото на водата в езерото, което е окисен отвал на бившия меден рудник „Цар Асен I”. Той не рабти от петнайсетина години, но това не означава, че е запечатан, разказват специалисти.


„След падането на големи количества дъждове, водата дренира и от горния слой до езерото стига за 15-20 дни”, обяснява Кънчо Цоков.


В този случай аварирала помпа на фирмата, която стопанисва съоръжението, вдига дотам нивото на дренираната вода, богата на мед, манган и желязо, че втори ден тя прелива към река Луда Яна.


Цяла нощ и цял ден две помпи изпомпваха водата. Изпомпаната вода отива към бившия рудник, а цветът й е от окислената мед. Тя няма как да стигне до селото, което е на около 1,5 километър оттук.


На 4 километра по течението на Луда Яна, обаче, са водоизточниците на селата Цар Асен и Росен. Те имат хидравлична връзка с реката. И макар че моментните проби от вчера и днес показват, че тя не е замърсена с количества, опасни за здравето на хората, от нея са взети проби, а водата е спряна, докато не излязат резултатите. Ще има и наказания за отговорната фирма.


„Ако се установи, че има застрашаване на живота и здравето на хората, ще бъде уведомена и прокуратурата”, твърди Трендафил Велов, гл. специалист по водите в РИОСВ-Пазарджик.


Административните мерки, обаче, няма да решат трайно проблема, твърдят специалисти от фирма в съседство на бившия рудник.


Дренажните води минават и през тяхната площадка, но те имат пречиствателна инсталация и собствена технология за извличане на основния замърсител – медта. Опитват се да ги предложат на държавата вече три години, но желанието им за концесия удря на камък.


„Засега се оценява на други места, но не и в България. Нашата технология позволява да намалим опасните вещества във водата, да направим някаква икономика, която ще позволи да открием някоие и друго работно място в тази безработица, Така че ефектът е в три направления – екологичен, икономически и социален”, обяснява Иван Тодоров.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Екатерина Костова