Депутатите одобриха на първо четене в комисия и прекрояването на републиканския бюджет

Финансова инжекция за здравеопазването. Депутатите прекроиха бюджета за трети път тази година и отпуснаха допълнителни 100 милиона лева на Здравната каса. Ще има повече пари и за социалната сфера.


Системата на здравеопазването ще получи и още една финансова инжекция 44 милиона се насочват към бюджета на здравното министерство.


След днешните 100 милиона лева касата ще може да приключи годината на чисто. Парадоксалното е че управителят на Здравната каса Румяна Тодорова не пое ангажимента догодина по това време да не сме в същата ситуация и болниците да са пред спиране на работа, защото отново няма пари.


100-те милиона от днес не са първата допълнителна порция, която Здравната каса получава. Преди няколко месеца й бяха отпуснати още 225 милиона. Явно недостатъчни. А недостатъчни се оказват, защото касата имала само едно задължение да плаща, но не и да контролира. Затова и обещание, че финансовите дупки намя да се появят и догодина, не беше дадено.


„Целия контрол е иззет от касата - в касата контрол няма. Не може служителите на касата да проверяват едни хартии месеци назад, когато пациента отдавна е забравил, че е бил в болницата”, обяви управителят на Здравната каса Румяна Тодорова.


Същият парадокс съществува и при лекарствата. Касата не може да пита защо се избира по-скъпия медикамент


„Там касата е абсолютно безсилна”, добяви управителят на Здравната каса Румяна Тодорова.
„Ние сме влезнали в един абсолютно порочен кръг”, обяви Жельо Бойчев от БСП.


„Прехвърляте отговорност. По-добре замълчете”, контрира Владислав Николов от ГЕРБ.
За Благоевградската болница новината за новите 100 милиона за касата е добра. Въпросът е ще може ли догодина да излязат на чисто.


„Как се излиза от поречния кръг с трупане на дългове всяка година?”, запита Владимир Пандев, директор на МБАЛ – Благоевград.


И здравният министър постави въпроса ефективна ли е системата.


„Нито един от вас както и нито един от министерството и касата, не може да ви каже каква е ефективността от изразходваните пари”, твърди здравният министър Петър Москов.


Закани се и да направи реформа, за да не си задаваме въпроси много ли са 80 болници в София и само една в Силистра.


„Да, много са болниците, но не просто, защото някой е разбойник. Не е имало политика здравето на хората да е целта”, добави още Петър Москов.


И още един парадокс.


„На мен ми е трудно да защитавам този законопроект, защото той не отразява нито едно от моите виждания”, обяви финансовият министър Владислав Горанов.


Депутатите одобриха на първо четене в комисия и прекрояването на републиканския бюджет. Новият дълг от 4,5 милиарда лева ще гарантира осигуряването на пари за изплащането на депозитите в КТБ, както и за плащанията към различните системи.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Нели Тодорова и Марина Цекова