Здравните служби са организирали различни инициативи из страната

Още по темата

Отбелязваме Международния ден без тютюнопушене.

 

Тази година у нас Министерството на здравеопазването и регионалните здравни инспекции провеждат своята кампания под мотото: "Мамо, татко не пушете, здравето ми запазете!". 


  
Призивът е към родителите пушачи, които излагат на риск децата си. Според проучване на националния център за обществено здраве от 2012 г., повече от половината български деца растат като пасивни пушачи в домовете си. Почти 46% от бащите и 39% от майките в България пушат край децата си. 

 

За международния ден без тютюнев дим здравните служби са организирали различни инициативи из страната, с които да призоват пушачите да опитат да откажат цигарите.  

 

Илияна е студент по право-последна година. Пуши от няколко години. Младата жена е склонна да влезе с нас в сградата и направи теста за измерване на вългеродния монооксид в белия си дроб, за да е спокойна за здравето си.

 

Резултатите на Илияна са категорични - тя не е зависима от тютюневия дим и здравето й в момента не е изложено на риск. Не такива обаче са резултатите на Калин, който от известно време прави опити да намали цигарите, които пуши.


„Неуспешни опити, но все пак имам идея, че трябва да спра. Опитвам се да намаля цигарите. В последно време, както казах, пуша по една кутия на два дни, не на един ден”, обяснява студентът Калин.


До какво води високото съдържание на монооксида в тялото ни?


„Намалява кислорода в организма, което се отразява върху работата на всички органи и тъкани. Липсата на кислород знаем, че е смърт”, обяснява д-р Здравка Борисова от РЗИ-Бургас.


Особено силно е влиянието му в детския и младежкия организъм.


По данни от Министерството на здравеопазването 57% от българските деца са изложени на пасивно тютюнопушене в дома си. Заради това тази година кампанията „Ден без тютюнопушене” е насочена към запазването на здравето на най-малките.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Цеца Алексова