Това съобщи кмета на града Николай Тонев

Със заповед на кмета на Гълъбово Николай Тонев се отменя обявеното бедствено положение в града, съобщиха от пресцентъра на общината. Гълъбово беше една от най-силно засегнатите от наводненията общини през последните няколко седмици.

 

В същото време стана ясно, че подстанцията в града ще започне да функционира нормално, тъй като завърши отводняването и подсушаването на съоръженията в нея, предаде Дарик радио. С превантивна цел, няколко дни ще продължи и подаването на напрежение от подстанция „Кольо Ганчев", за да се обезпечи електрозахранването на всички жители на община Гълъбово. От EVN обявиха, че са в пълна готовност за възстановяване на нормалната схема на електрозахранване в региона.

 

Няма населени места в областта без ток и вода. Всички взети проби от РЗИ за качеството на водата във водопреносната мрежа показват, че тя е годна за питейно-битови нужди. В областта няма затворени и непроходими пътища. Продължава да има около 10 см. вода на пътя Стара Загора - Димитровград в района на с. Памукчии, където е позициониран полицейски патрул.

 

Вече са сформирани и общинските комисии, които ще извършат оглед на засегнатите къщи и обществени сгради, за да опишат щетите, след което докладите с оценките ще бъдат изпратени до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет и до областния управител инж. Георги Ранов. Във всички засегнати общини предстои обезпаразитяване.

 

В село Нова махала трети ден екипи на РДПБЗН и Втора механизирана бригада продължават изпомпването на вода на приземните етажи и дворовете на наводнените къщи. Мобилизирани са и всички аварийни групи в общината. Повечето от евакуираните от селото жители вече са се завърнали в домовете си. Днес се очаква да започнат същинските дейности по изграждането на скъсаната дига на р. Тунджа в близост до с. Нова махала.

 

Бедственото положение в община Мъглиж е отменено, но критично е в района на пропадналия път с. Ветрен - с. Сливито, за който ще се изготви проект за финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.