Експозицията включва макети на 9 обекта, които са в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство

Макети на знакови паметници на културата и природни забележителности за поредна година могат да бъдат разгледани в зала 3.3 на НДК в столицата, пише БГНЕС.

 

Изложбата е озаглавена "Културното наследство на България - минало, настояще, бъдеще" и е посветена на 40-годишнината от приемането на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на световното културно и природно наследство. 

 

Експозицията включва макети на 9 обекта, които са в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство - Тракийската гробница в Казанлък, Тракийската гробница в с. Свещари, Старият град Несебър, Мадарският конник, Скалните църкви край с. Иваново, Рилския манастир и Боянската църква.

 

Сред най-впечатляващите и любими на посетителите макети са тези на Рилския манастир и на храм-паметника "Св. Александър Невски". Макетът на Рилския манастир е дело на Пламен Игнатов, който гради своето произведение от кибритени клечки в продължение на 17 години.

 

На входа на залата желаещите могат да закупят хартиени макети за ръчна изработка на част от изложените макети в изложбата, както и на други знакови обекти в България.