ФБР посочи Северна Корея като поръчител на атаката

Съединените щати ще отговорят пропорционално на хакерската атака срещу "Сони". Това обяви в годишната си пресконференция американският президент Барак Обама. А ФБР сочи Северна Корея като поръчител на атаката.
 

Първият въпрос, който Барак Обама получи на последната си пресконференция за годината, беше именно за хакерската атака срещу "Сони". Хиляди компрометиращи имейли и непоказвани досега филми бяха пуснати в интернет и зпелоставиха компанията.

 

В началото на седмицата хакерите заплашиха всички, които гледат комедията "Интервюто", с тероризъм в стила на 11-и септември. "Сони" спря филма, след като всички големи кина в Америка решиха да не го излъчат, а президентът определи това като "грешка".


Президентът не уточни какъв ще бъде така нареченият реципрочен отговор на Вашингтон срещу Северна Корея. Ситуацията е деликатна, тъй като комунистическият режим е непредвидим и не е ясно как Пхенян би отговорил на евентуалните действия на Америка.

 

Малко преди пресконференцията ФБР офицално потвърди това, което всички подозираха- че Северна Корея стои зад атаката. Очевидно лидерът Ким Чен Ун се е засегнал от сценария, който разказва за опит за неговото убийство.

 

Репортер: Ясен Дараков