Десетки спасители и много техника ще пазят туристите в зимните ни курорти

 

Планинските екипи - нащрек за инциденти в планините. Десетки спасители и много техника ще пазят туристите в зимните ни курорти. Най-важното условие, обаче е да се пазим сами.

 

Всяка зима в планината над Банско стават десетки инциденти. Често и такива с фатален край.
Планинският спасител Петър Чолев е помогнал на стотици туристи в беда. Не помни точната бройка на спасените. Помни само тази на загиналите, защото подобни гледки трудно се забравят. 

 

Този път, обаче случаят ще е с щастлив край.  Двама гръцки туристи бедстват в планината след падане от сноуборд. За късмет на сноубордистите - момче и момиче, травмите не са сериозни, въпреки тежките падания. Тя е със счупен крак, а той със счупена ръка. 

 

Не такъв е късметът на много други туристи. Статистиката сочи, че най-много черни инциденти стават с чужденци и сноубордисти. В търсене на адреналин те карат извън пистите, където опасността от лавини е много голяма. От фатални падания също.

 

Въпреки това, обаче съветът на спасителите е да се кара само в зоната, определена за това. Екипировката да бъде подходяща и предварително да сме се запознали с терена. 

 

При нужда 12 моторни шейни ще обслужват туристите в беда в Банско. Планинските служители, обаче, се надяват да ги използват рядко.