Движението на влаковете в района на Централна жп гара в София е затруднено

 

Студът блокира движението и на влаковете. Стотици пътници чакат с часове на Централната гара в София. Проблемите с влаковете са заради обледнени стрелки и релси.

 

Към 21.00 часа част от влаковете тръгнаха от и за София, след огромните закъснения. Пътниците чакаха с часове влакът им да тръгне или пък да стигнат до София. Основният проблем всъщност се оказа силният вятър, който затрупвал стрелките, които позволяват на влаковете да сменят посоката си. Общо има около 150 такива стрелки, а по даден маршрут те може да са до 20. Затова и отстраняването на проблемите по железопътната инфраструктура отнема твърде много време.

 

На гарата тази вечер имаше хора, които повече от 5 часа чакаха пристигането на даден влак без да знаят кога точно той ще пристигне. Показателно е, че влакът за Лом закъсня с 260 минути.  Само София е засегната от проблема със стрелките. По думите на управата на централната гара, подобни лоши условия не е имало от 5 години

 

Вятърът е основния проблем. Стрелките се чистят. След 5 минути, от снегонавяване, стрелката излиза пак от експлоатация”, обясни Николай Камберов, началник на Централна гара София. След размразяването на съоръженията предстоят трудности с логистиката. Около София има голям брой чакащи влакове, които един по един трябва да тръгнат по маршрута си.

 

Утре сутрин очаквайте актуална информация за зимната обстановка и движението на влаковете в "Здравей, България" от регионалния министър Лиляна Павлова.