Всички 11 българи на борда на "Норман Атлантик" са спасени

Всички българи на борда на подпалилия се ферибот „Норман Атлантик” са спасени. Това обяви българското външно министерство. Нашите сънародници на борда на плавателния съд са били общо 11. Някои от тях са настанени в болници в няколко града в област Пуля. По последна информация жертвите са вече 10. Спасени са 427 души, като някои все още се водят в неизвестност. От Италия предава Антоанета Николова.

 

Оказа се, че броят на българите на борда на "Норман Атлантик" е бил по-голям от известния досега. Италианските власти добавиха две имена към списъка с 9 българи, който беше предоставен от Гърция. За един от нашите сънародници се знае, че е в болница в град Лече. Друг е на лечение в Бриндизи. Синът му разказа част от преживяното от баща му.

 

„Баща ми в момента е в болницата в Бриндизи. Има счупено рамо, защото е паднал  по стълбите. Добре е, но каза, че е било истински ад. Изгорели са му обувките”, разказа Асен Хайтов. Спасителната операция продължи 36 часа. Бурното море принуди спасителните екипи да разчитат само на хеликоптери, които бавно се справяха с евакуирането на стотиците пасажери."Баща ми е прекарал  15 часа навън. Първо е бил в малтийски кораб, а след това са го транспортирали с хеликоптер до болницата в Бриндизи”, обясни още Асен Хайтов.

 

Последен от кораба е спасен капитанът. "Моля се за семействата на пострадалите и благодаря на тези, които предотвратиха бедствието и проведоха операцията с решимост и смелост. Те помогнаха да избегнем невероятна трагедия", заяви днес премиерът на Италия Матео Ренци. Италианската прокуратура започна разследване на причините за пожара. Проверява се информацията, че при последната проверка на ферибота са били направени предписания за подобряване на мерките за безопасност. Наш екип пътува към района, в който са настанени част от спасените пътници. Историите им на живо утре в новините и на сайта ни Novanews.bg. 

 

 

Репортери: Антоанета Николова, Данаил Глишев