Пътните полицаи не могат да санкционират водачи, които публично демонстрират бясно шофиране

Джигити на пътя остават ненаказани. Заради законови пречки пътните полицаи не могат да санкционират водачи, които публично демонстрират бясно шофиране. 

 

Бясното шофиране по пътищата е основна причина за тежките катастрофи у нас. Голяма част от инцидентите са заради висока скорост, а повечето от тях завършват фатално. Въпреки рисковете много от нарушителите остават без наказание, тъй като пътните полицаи могат да санкционират само след запис от камера на КАТ.

 

Български шофьор в Испания. 240 километра в час. Български шофьор в България. Рисково изпреварване с висока скорост. Еднакви нарушения. Различни наказания. Бясното шофиране по испанските пътища завърши с арест и отнемане на книжката, а рисковото каране тук – с демонстрация в интернет без последици.

 

Именно безразсъдното каране в стил „бързи и яростни” причинява огромна част от тежките инциденти на пътя. Затова експертите искат такива записи да са и доказателство в съда. А правилата в момента не го позволяват.

 

Бясното шофиране се насърчи и със забраната на фишовете от мобилни камери, която вдигна средната скорост с 15-20 км/час.

 

Ако все пак решите да сигнализирате за някой, който е профучал бясно покрай вас, можете да се обадите на телефон 112. Тогава обаче се превръщате в свидетел и трябва да участвате в целия съдебен процес. 

 

Повече по темата гледайте във видеото.