До дни зрелостниците ще започнат да се явяват на предварителните изпити за прием

 

Стартира битката за място в университетите. До дни зрелостниците ще започнат да се явяват на предварителните изпити за прием. Макар и парадоксално, битката няма да е между студентите, а ще е между университетите за всеки един студент.

 

Причината е, че тази година се очаква средно образование да завършат около 58 745 зрелостници. Те ще кандидатстват за 70 000 места в общо 51 университета. Оказва се, че всички завършващи имат шанс да учат висше образование. В същото време 11 255 места в университетите ще останат незаети.

 

Георги ще кандидатства в Икономическия университет с приемен изпит под формата на тест. Неговият съименник пък предпочита да кандидатстват с оценката си от матурата.

 

В 119-о столично училище от завършилите миналата година 58 дванадесетокласници във висше учебно заведение са приети 44. „Влизат всички. Едновременно до отличника, който е завършил, стои един с доста посредствени резултати, поради голямата ножица на входа на влизането”, коментира директорът на училището Диян Стаматов.

 

„Борбата е много голяма. Борбата е за всеки студент”, казва зам.-ректорът на УНСС проф. д-р Веселка Павлова. А една от причините - държавните университети получават субсидия според броя на студентите, които обучават. Отдавна част от академичната общност настоява финансирането да не е според броя на студентите, а според качеството на обучението.

 

Иначе най-желаната специалност в Софийския университет и тази година е психологията. Нараства и интереса към педагогиката и социалните дейности. Предпочитани остават правото, компютърните специалности, както и тези с финансово-счетоводна насоченост.