Ако сте на път да посетите града, пригответе се да дадете над 43 долара за хотдог

Пълен с политически лидери, законодатели бизнес-гурута и звезди, на присъстващите на Световния икономически форум в Давос не им липсва и някой друг долар. Но това може и да се случи в края на седмицата, заради цените в града, които се оказват трудни за преглъщане. 

 

В модерния хотел, където се провежда конференцията, дори и от скромните ястия от менюто може да ги заболи корема. Хотдог с туршия, печен лук и горчица струва 38 швейцарски франка, или 43.50 американски долара. 48 франка /55 долара/ пък е цената на пилешка салата Цезар с пармезан(вижте снимките). 500 мл наливна бира в местен ресторант пък е 6.50 франка /7.50 долара/. 

 

Цените на стоките изглеждат изкуствено завишени заради прииждащите в Давос милионери, но настроението на главната улица е съвсем различно. В магазин за дамски дрехи внос от Италия, заради поскъпването на швейцарския франк и спада на еврото ще правят намаления. Така новата стока, с която зарежда магазина, ще струва доста по-евтино. Клиентите ще са щастливи, защото ще могат да пазаруват доста по-изгодно. 

 

Но проблемите не свършват до тук. Извън Световния икономически форум, хората идват в Давос за да карат ски. През лятото пък множество туристи пристигат заради планината и красивия пейзаж на Швейцарските Алпи. Повечето от туристите са от Германия и Австрия. А сега, когато швейцарският франк е с 30 процента по-силен спрямо еврото, се появиха опасения, че тези туристи ще спрат да идват въобще в Швейцария. 

 

Настроението в супермаркетите е съвсем друго – те продават предимно произведена в Швейцария храна и напитки. Така цените им не са се повишили и това едва ли ще се случи в бъдеще. В Давос присъстват и няколко известни германски вериги за по-евтини хранителни стоки, които са свързани тясно с еврото, и сега ще трябва да водят трудна битка за оцеляване.