Изборната победа на СИРИЗА с широк отзвук по света

Промените в Гърция предизвикаха широк отзвук в световен план. Според премиера на Великобритания Дейвид Камерън провелите се в Гърция парламентарни избори ще засилят икономическата несигурност в Европа. Министър-председателят на Финландия Александър Стуб пък е категоричен, че външния дълг на Гърция не трябва да се отписва, но отслабването на условията на заема ще бъде несправедливо спрямо Португалия, Ирландия и Испания. Според председателя на френската партия „Национален фронт”  Марин льо Пен победата на СИРИЗА  е шамар за Европейския съюз. 

Още по темата

 

Водещи международни печатни издания също не подминаха изборите в Гърция. „Гръцкият вот залага нов сблъсък в Европа“, коментира  „Уолстрийт джърнал”; списание „Шпигел” пише: „Гърците свалиха от власт Ангела Меркел", а британският вестник „Гардиън” отбелязва, че победата на СИРИЗА засилва Гърция към челен сблъсък с ЕС. 

 

Едно е сигурно: oбещанията, които даде Ципрас по време на предизборната битка, са опасни. И то не само за Гърция, а и за целия валутен съюз”, пише германското издание „Ди Велт”. 

 

Берлинският "Ди Тагесцайтунг" коментира: "С изборната победа на СИРИЗА се преплитат шансове и рискове. На първо място, победата на радикалните леви е шанс за Гърция да се освободи от натрупваната от десетилетия корупция и издигане по етажите на властта благодарение на връзки. Но лидерът на СИРИЗА Ципрас има един проблем: със своята риторика той събуди твърде големи надежди. Сега той ще трябва ясно да даде на своите поддръжници да разберат, че правителството на левицата не може просто да напечата още пари".

 
Според италианския вестник " Кориере дела сера", на тези избори „в Гърция спечели надеждата. Или по-добре: надеждата отслаби страха и почти успя да го унищожи".