Това става ясно от ново проучване

Самолетни чорапи помагат при хъркане, показва ново проучване, цитирано от „Дейли мейл”.
Така наречените компресивни чорапи се използват чрез компресия на глезените по време на полет и по този начин стимулират циркулацията на кръв към сърцето. С това те помагат да се предотврати дълбоката венозна тромбоза.

 

Самолетните чорапи понижават нивото на флуида, който се натрупва в долната част на краката през деня. Някои изследвания откриват, че през нощта част от тази течност се "измества" нагоре до областта на врата в резултат на гравитацията, когато човек е в легнало положение. Това може да доведе до обструктивна сънна апнея, което е състоянието на хъркане.

 

Когато не се лекува, сънната апнея води до високо кръвно и сърдечни пристъпи.

 

За проучването са наети 50 мъже със сънна апнея. Половината са носели самолетни чорапи всеки ден в продължение на две седмици и ги сваляли, докато спят, а другата половина са носили обикновени чорапи.

 

Резултатите показали, че мъжете със самолетни чорапи имали по-малко количество течност, преместена около врата им и борят на прекъсванията на съня им е бил намален от 30 пъти на час, средно до около 15 пъти.

 

При мъжете с обикновени чорапи не е отчетена никаква промяна в хъркането.

 

Специалистите твърдят, че носенето на самолетни чорапи няма да излекува хъркането, но значително може да облекчи това състояние.